Uutiset

Pienessä kylässä tapahtuu isoja asioita.
Tilaa uutiskirjeemme, niin kuulet
ensimmäisten joukossa tapahtumistamme.​

"Muotoilun opiskelijat haluavat ottaa lasilla kantaa, ja se näkyy Aalto-yliopiston leirikoulussa Nuutajärvellä."

Linkki uutiseen.

31.8.2020  

Johannes Rantasalon IN -näyttely Gumbostrandissa

Avoinna 4.11.2020 - 8.11.2020

LASIVITRIINI-TAPAHTUMA KOKOAA YHTEEN LASISTA KIINNOSTUNEET

Lauantaina 22.8. klo 10–16 järjestettävä tapahtuma tyydyttää tiedonjanoa monipuolisesti: kävijä voi katsella lasinpuhallusta, tunnistuttaa vanhoja lasiesineitä ja päästä itse haastattelemaan lasinpuhaltajia ja taiteilijoita. Omaa viitriiniä voi täydentää niin uudella kuin vanhalla lasilla.

Lasivitriini on vuosittain järjestettävä tapahtuma erityisesti sinulle, joka haluat tietää lasista enemmän. Kannattaa saapua ajoissa, sillä 150 ensimmäiselle kävijälle jaetaan Marja-Leena Salon Into & Polte -teos, jossa Nuutajärven lasikylän toimijat visioivat tulevaisuutta lasitehtaan loppumisen kynnyksellä.

22.6.2020

Designmuseo Nuutajärvi avoinna kesällä 2020

Avoinna 23.6.2020 - 22.8.2020, maanantaisin suljettu

Nuutajärven lasimuseo Prykäri on professori Kaj Franckin suunnittelema kokonaistaideteos. Franck suunnitteli museon tila-arkkitehtuurin, vitriinit sekä valitsi esiteltävän esineistön. Prykäri avattiin yleisölle vuonna 1977. Nykyään Prykäri on osa Designmuseota.

 

Kierros lasimuseossa paljastaa mielenkiintoisia aikakausia ja yksityiskohtia Nuutajärven ja lasinvalmistuksen historiasta. Opastetulla kierroksella voit kuulla tarinoita muun muassa siitä, miten Kaj Franck, Saara Hopea, Gunnel Nyman tai Stockmannin tavaratalo liittyvät Nuutajärveen. Samalla saat lyhyen oppimäärän lasin valmistuksen teoriasta.

 

Museo on avoinna kesällä 2020:

tiistai-sunnuntai 23.6.–22.8. klo 11.00 –16.00.

Maanantaisin suljettu.

Poikkeukset mahdollisia juhlapyhinä. 

Talviaikana suljettu. Ryhmille museo on avoinna ennakkovarauksen mukaisesti.

 

Pääsymaksu:

aikuisilta 5 €, lapsilta ja eläkeläisiltä 3 €.

Etukäteen opastuksen varanneilta ryhmiltä 2 € / henkilö, opastus 45 €.

Sisäänpääsy myös museokortilla.

Vieraileminen Designmuseossa kesällä 2020. Lue ohjeemme turvalliseen museovierailuun.

20.6.2020

Nuutajärven Lasiakatemia II -näyttely

Avoinna 22.6.2020 - 27.6.2020, Lokal+, Annankatu 11, 00120 Helsinki

Viime marraskuussa aloitetun Lasiakatemian toisen jakson teemana oli “Käyttöön vai näyttöön – kotimaassa valmistetun piensarjatuotannon mahdollisuudet”.

Jaksolle valittiin avoimen haun kautta kahdeksan osallistujaa. Valitut osallistujat toteuttivat yhteistyössä kahden lasinpuhaltajaverstakon kanssa oman ideansa pohjalta prototyypit piensarjavalmistusta varten. Akatemian aikana pohdittiin mm. seuraavia kysymyksiä: Millainen on lasitaiteen ja käyttölasin tulevaisuus Suomessa? Mitkä ovat studiolasin uudet mahdollisuudet kansainvälistyvässä toiminnassa? Miten luodaan toimiva työsuhde lasinpuhaltajan ja suunnittelijan välille?

Nuutajärven Lasiakatemian II osallistujat:

Antrei Hartikainen, puuseppämestari
Samuli Helavuo, muotoilija TaM
Mari Isopahkala, muotoilija TaM
Anikó Kuikka, kuvataiteen maisteri
Tero Kuitunen, muotoilija TaM
Saara Renvall, muotoilija TaM
Tiia Tirronen, lasinpuhaltaja-artesaani
Penna Tornberg, muotoilija AMK

 

Näyttely avoinna, sekä esittelijät:

22.6.2020 ma klo 11.00 –18.00 (lasinpuhaltaja/muotoilijaopiskelija Tiia Tirronen)

23.6.2020 ti klo 11.00 –18.00 (lasinpuhaltaja/muotoilijaopiskelija Tiia Tirronen)

24.6.2020 ke klo 11.00 –16.00 (Nuutajärven Lasikylän kulttuurisäätiön pj Göran Andersson)

25.6.2020 to klo 14.00 –18.00 (muotoilija Tero Kuitunen)

26.6. 2020 pe klo 14.00 –18.00 (muotoilija Mari Isopahkala)

27.6.2020 la klo 11.00 – 16.00 (muotoilija Mari Iso-Pahkala ja muotoilija/lasinpuhaltaja Paula Pääkkönen)

 

Nuutajärven Lasiakatemian järjestäjät:

Nuutajärven Lasikylän kulttuurisäätiö 

Työryhmä: Tapio Yli-Viikari, Jenni Sorsa ja Paula Pääkkönen

 

Nuutajärven Lasiakatemian tukijat:

- Suomen Kulttuurirahasto

- Opetus- ja kulttuuriministeriö

- Oiva Toikan rahasto

 

Lisätietoja:

Nuutajärven Lasikylän kulttuurisäätiö

www.nuutajarvensaatio.fi

12.6.2020

Johannes Rantasalo Nuutajärveltä mukana Wiurilan kesänäyttelyssä
- Tie jonka valitsin

Avoinna 12.6.2020 - 30.8.2020, Wiurilan kartano, Viurilantie 126, 24190 Halikko, Salo

"Wiurilan kesän seitsemännen näyttelykauden taiteilijat pohtivat teoksissaan luonnon- ja koko ympäröivän maailman tilaa, mutta kantaa otetaan herkästi ja tutkivasti, tarkkailijan roolissa, ei kovaäänisen provokatiivisesti. Heikkoja signaaleja sekä luodaan että tulkitaan." (Wiurilan kesä)

Kesän 2020 näyttelyssä yhtenä näytteilleasettajista on mukana Nuutajärven Lasikylässä toimiva lasinpuhaltaja Johannes Rantasalo (Lasisirkus).

Lisätietoja ja yhteystiedot:

Wiurilan kartano
Viurilantie 126, 24910 Halikko, Salo

wiurilankesa@gmail.com 

28.5.2020

Gina Salariksen näyttely - Rohkea Loikka

29.5.2020 - 30.8.2020, Gumbostrand Konst & Form, Vainuddintie 72-28, 01150 Söderkulla

Näyttely koostuu uusista futuristisista jänishahmoista, jotka houkuttelevat vapautumaan. ”Jänikset muistuttavat ja haastavat löytämään itsestämme uinuvat intohimot ja vapauden olla aidosti”. Hahmoilla on kultaiset korvat koska ne kuulevat vain hyviä asioita ja haluavat viedä positiivista sanomaa eteenpäin. Osa hahmoista on matkalla maailmalle, osalla on selkeä sanoma”. Teos syntyy ensisijaisesti tunteesta ja sanomasta – ilman tunnetta se on vain materiaa vailla merkitystä. Lasinvalmistuksen tekniikat ovat instrumentti, jolla haluttu lopputulos ja mielikuvitusta herättelevät tuntemukset visualisoidaan.

Lisätietoja: www.konstoform.fi

28.5.2020

Markus Aremon näyttely, Irtiotto - Break

Avoinna 29.5.2020 - 30.9.2020, Designmuseo Nuutajärvi, Nuutajärven Lasikylä

"Olen kahdesti Michelin-tähdellä (George*, Carma*) palkittu keittiömestari. Parasta ravintolan keittiössä on kokea yhdessä tekemisen tunnelma, paine, vapaus ja korkeatasoinen käsin tehty ruoka.

Kaksi vuotta sitten aloitin opiskelut lasin parissa Nuutajärvellä Ammattiopisto Tavastiassa. Olen löytänyt lasihytistä yhtäläisyyksiä ravintolan keittiöön: ryhmässä tekeminen, kuumuus, intohimo ja keskittyminen tekemiseen. On ollut mielenkiintoista tutustua kokonaan uuteen raaka-aineeseen, lasiin. Lasin parissa työskentely on lumoavaa, mutta samaan aikaan se haastaa tekijää.

Tulevaisuudessa haluan työskennellä sekä lasin, että ruoan parissa. Ehkä ne yhdistyvät parhaiten ruokapöydässä tai olotilassa. Ruokakulttuuri inspiroi minua myös lasinpuhalluksessa. Pyrin työskentelemään niillä taidoilla, mitä minulla on, silloin tekeminen on luontevaa. Tämä on paras tapa luoda uutta ja oppia jotakin uutta."

Lisätietoja näyttelystä:

markus.aremo@gmail.com

Suunnitellessaan Nuutajärven lasitehtaan museon vuonna 1977 taiteilijaprofessori Kaj Franck osoitti yhden vitriinin vaihtuville näyttelyille. Vitriinissä kulloinkin esillä oleva nykylasi on jatkumoa sitä ympäröivälle lasikylän rikkaalle historialle.

Designmuseo Nuutajärvi on avoinna ennakkovarauksesta ryhmille ympäri vuoden sekä kesällä 2020 seuraavasti ti–su 23.6.– 22.8. klo 11–16. Maanantaisin suljettu.

10.5.2020

Lasisuunnittelukilpailu lapsille - teemana "Metsän asukas"

Kilpailuaika 5.5.2020 - 30.6.2020

Minkälaisia asukkaita on metsässä? Asukas voi olla kasvi, eläin, satuhahmo tai ihan mitä vaan metsässä asustelee. Suunnittele ja osallistu kilpailuun! Kilpailuaika on 5.5.-30.6.2020.

 

Ohjeet: Piirustuskilpailu on avoin 7-12 vuotiaille lapsille. Piirrä metsän asukas. Voit piirtää värikynillä, tusseilla, liiduilla, vesiväreillä, tietokoneella tai millä vaan välineellä haluat työskennellä. Nimeä työsi ja halutessasi voit kertoa myös tarinaa metsän asukkaastasi. Ota piirrustuksestasi laadukas kuva. Lähetä kuva ja tiedot tällä lomakkeella. Aikuinen saa auttaa valokuvaamisessa sekä kuvan ilmoittamisessa kilpailuun. Tiedot voi lähettää viimeistään 30.6. klo 23.00.

Kilpailusuunnitelmista valitaan 20-25 metsän asukasta toteutettavaksi Nuutajärvellä lasihytissä tulevan kesän aikana. Suunnitelmia toteutetaan kahtena päivänä jolloin suunnittelijat pääsevät itse mukaan työskentelemään lasinpuhaltajien kanssa. Voittajille ilmoitetaan viikon kuluessa kilpailun päättymisestä. Lasinpuhalluspäivät ovat yleisölle avoimia ja niistä tiedotetaan myöhemmin.

 

Voita lahjakortti! Kaikkien kilpailuun ehdotuksensa määräajassa lähettäneiden kesken arvotaan kaksi lahjakorttia lasinpuhalluselämykseen (arvo 45€/kpl). Kilpailun voittaneet kuvat julkaistaan Lasisuunnittelukilpailun nettisivuilla ja mahdollisesti myös somessa (Facebook ja Instagram). 

Lisätiedot:

Alma Jantunen / +358 40 8332446
lasisuunnittelukilpailu@gmail.com

10.5.2020

JUURI ROOT – Garden of Glass -näyttely

10.5.2020 - 30.8.2020, Nuutajärven Lasikylä ja Pölkinvuoren Kasvimaailma, Urjala

Uuden lasitaiteen näyttely on esillä tänä kesänä Nuutajärven Lasikylän lisäksi Pölkinvuoren Kasvimaailmassa, Urjalassa. 

Näyttelyn pääpaikka on Nuutajärvellä, Red Brick Galleryssa, joka toimii Kahvila + Keittiö Sylvin yhteydessä. Nuutajärven Lasikylän osuus näyttelystä avautuu heti, kun viranomaismääräykset sallivat ihmisten liikkumisen rajoituksetta. Näyttelyn toinen osuus on nähtävissä ulkona Pölkinvuoren Kasvimaailmassa. 

Näyttelyssä ovat mukana: Henni Eliala, Alma Jantunen, Marika Kinnunen, Teemu Kylvö, Marjut Numminen, Jonas Paajanen, Anu Penttinen, Paula Pääkkönen, Johannes Rantasalo, Gina Salaris, Markku Salo, Jenni Sorsa, Lea Swantz, Heikki Viinikainen ja Aino Vilpas. 

Pölkinvuoren Kasvimaailma on luonnonkaunis elämys- ja puutarhapuisto, jonne ajaa Nuutajärveltä maalaiskylien läpi noin viidessätoista minuutissa. Pölkinvuorelta löytyy kahvilan lisäksi monipuoliset puutarha-alan palvelut ja tuotteet. Satokautena avomaan vihanneksia on saatavilla suoraan maasta. Alue on noin 3,5 hehtaarin metsäpuutarha, mistä lisäksi löytyy näköalapaikka, luonto- ja retkipolut sekä kota.

Näyttelyn järjestää Nuutajärven Galleria Osuuskunta NuGO  yhteistyössä Pölkinvuoren Kasvimaailman ja Red Brick Galleryn kanssa. 

JUURI ROOT – Garden of Glass -näyttely on avoinna 10.5.–30.8.2020. 

Lisätietoja näyttelystä: 

lasigalleria@gmail.com / 044 039 6511 


Nuutajärven Galleria Osuuskunta 
www.nugo.fi 
www.nuutajarvi.fi

18.8.2020

Lasivitriini

lauantaina 22.8.2020 klo 10.00 –16.00

7.9.2020  

YLE-uutiset Nuutajärveltä

YLE / muotoilu 7.9.2020

Kaikki tähän näyttelyn valmistamani veistoset ovat tältä vuodelta. Veistosten kuori on lasia. Sisältä löytyy materiaaleja valuakryylistä kultaan ja kaikkea siltä väliltä. 

Gumbostrand Konst & Form

 

Linkki: TIETOSUOJASELOSTE

 

Nuutajärven Lasikylä ​

Pruukinraitti 15, 31160 NUUTAJÄRVI​

nuutajarviglassvillage@gmail.com

Tarkemmat saapumisohjeet löydät  tästä linkistä, sekä aukioloajat täältä.

Tilaa uutiskirjeemme.

© Nuutajärven Lasikylän kulttuurisäätiö rf &

Nuutajärven Pruuki Kiinteistö Oy