Tarinamme

 
Nuutajärvi on kipinöinyt ideoita ja hehkunut lämpöä jo yli 200 vuotta.
Lue alta Lasikylän tarina. 

Nuutajärvi on Suomen vanhin yhä aktiivinen lasikylä, sillä meillä on puhallettu lasia keskeytyksettä vuodesta 1793. Nuutajärvellä on asunut ja työskennellyt moni Suomen merkittävimmistä lasitaiteilijoista, kuten Oiva Toikka ja Kaj Franck. Kylä on edelleen lukuisten maamme lasihuippujen koti ja työpaikka.

Miksi sitten kapteeni Jacob Wilhelm Depont päätti yli 200 vuotta sitten perustaa Nuutajärvelle lasitehtaan? Tiestö oli alkeellinen, rautateitä ei vielä ollut eikä juuri lasinpuhalluksen perinnettäkään. Mutta metsää oli – ja Depontilla uskoa yrittämiseen. Depontin ansiosta voimme edelleen kulkea Lasikylän raittia, tutustua lasinpuhaltajien ja taidekäsityöläisten työskentelyyn sekä nähdä läheltä nykymuotoilun ja -taiteen syntyä.

Uudistuminen on aina turvannut Lasikylän jatkuvan elämän. Merkittävä uudistaja oli varatuomari Adolf Törngren, joka kansainvälisti Nuutajärven lasikylän 1850-luvun lopulla. Hän rekrytoi Keski-Euroopasta lasinpuhaltajia, jotka toivat mukanaan korkeatasoista osaamista. Kylän vanhimmat rakennukset ovat niin ikään 1850-luvulta peräisin, ja koko miljöö on Museoviraston määrittelemä Valtakunnallisesti merkittävä rakennettu kulttuuriympäristö (RKY).

 

1950-luvulla suomalainen taidelasi kimposi maailmanmaineeseen, kun lasitehtaan omistus 

siirtyi Wärtsilälle lasihytin tuhoisan tulipalon jälkeen.

 

Kun tehdastoiminta päättyi vuonna 2014, alkoi kylässä jälleen uusi aikakausi. Tänä päivänä Lasikylässä työskentelee lukuisia itsenäisiä 

lasintekijöitä ja muita taiteen ja taidekäsityön ammattilaisia, joiden työ on ainutlaatuista.

 

Kylässä on kävijöille avoimia työhuoneita, myymälöitä, näyttelyitä ja gallerioita, kahvila-ravintola ja kylähotelli. Designmuseo Nuutajärvessä voi tutustua lasin ja kylän historiaan, ja Ammattiopisto Tavastia kouluttaa tiloissa uusia lasiosaajia. Lasikylässä järjestetään vuoden aikana lukuisia tapahtumia lasitapahtumista keikkoihin ja joogabrunsseihin. 

 

Nuutajärven yhteisö kipinöi uusia ideoita perinteisessä miljöössä, metsäisen luonnon kainalossa – aivan kuten 200 vuotta sitten.

 

Entä miten Stockmann ja paloviinan kotipoltto-oikeus liittyvät Nuutajärveen? Lue lisäkäänteitä Nuutajärven historiasta kirjailija Marja-Leena Salon kirjoittamasta kattavasta tekstistä

 

Linkki: TIETOSUOJASELOSTE

 

Nuutajärven Lasikylä ​

Pruukinraitti 15, 31160 NUUTAJÄRVI​

nuutajarviglassvillage@gmail.com

Tarkemmat saapumisohjeet löydät  tästä linkistä, sekä aukioloajat täältä.

Tilaa uutiskirjeemme.

© Nuutajärven Lasikylän kulttuurisäätiö rf &

Nuutajärven Pruuki Kiinteistö Oy